Initiativa Lynx – STOP uciderii a 100 de rasi anual in Romania

In zilele noastre, rasul, inclus deavalma in grupul „carnivorelor producatoare de pagube”, a devenit tinta pentru purtatorii de pusca, fara ca acest animal sa pagubeasca in vreun fel comunitatile umane.

Anual, circa 100 de rasi sant impuscati in mod legal, in baza cotei de interventie aprobata de Ministerul Mediului si Padurilor, adica 8% din efectivul speciei in tara noastra. Tinand cont ca rasii din Romania reprezinta 25% din populatia acestui animal in intreaga Europa, inseamna ca la anual, la noi, sunt ucisi 2% din rasii de pe continent.

 

In legislatia din Romania, acesta specie este listata în Anexa IV a O.U.G. nr. 57/2007 ca specie de interes comunitar, care necesită protecţie strictă şi a căror capturare, ucidere şi perturbare este interzisă, cu exceptia situaţiilor în care acest lucru se face pentru prevenirea pagubelor serioase asupra şeptelului, în interesul sănătăţii şi siguranţei publice, în scopul cercetării şi educaţiei sau în scopul repopulării şi reintroducerii acestor specii.

 

Fiind deci o specie protejata, cotele de interventie, permisele de ucidere a rasilor se acorda prin derogari, prin ordin al conducerii autoritatii publice centrale, cu avizul prealabil al Academiei Române, in anumite conditii.

Derogările se acordă fie în scopul protecţiei speciilor sălbatice de floră şi faună în pericol, fie în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, pădurilor, pescăriilor, apelor şi altor bunuri, fie în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau pentru raţiuni de interes social şi economic şi consecinţe benefice de importanţă majoră pentru mediu, sau în scop de cercetare ştiinţifică şi educaţie.

Punctul nostru de vedere este ca nu exista o motivatie pertinenta pentru impuscarea a circa 8% din populatia nationala de rasi, nefiind justificari care sa ateste, fie:

– pagube ridicate produse de rasi in randul animalelor domestice, sau

– punerea in pericol a sanatatii si/sau securitatii publice,

– existenta unor raţiuni sociale, economice sau demediu, rezultate din uciderea celor 100 de rasi

Dorim un dialog pe aceasta tema cu autoritatile competente; dorim sa o explicare a acestei situatii si, daca punctul nostru de vedere este corect, dorim o schimbare legislativa care sa impiedice uciderea rasilor in Romania.

 

Asociatia “Arca Proiect”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *