Zimbrii in Romania

În mai anul acesta ARCA a participat la un eveniment cu ecouri în toată lumea: cel mai mare transport de zimbri organizat vreodată a sosit în România, într-o rezervație anume creată în Munții Țarcului, de unde animalele urmează să fie puse în libertate.

 

Proiectul a fost gândit de organizația Rewilding Europe în parteneriat cu WWF România, iar cele 17 exemplare de Bison bonasus au fost selectate anume pentru a asigura o bună diversitate genetică a turmei.

 

Zimbrii – cele mai mari  mamifere terestre din Europa – au dispărut din libertate acum 200 de ani și au supraviețuit doar în rezervații, unde însă toți sunt descendenții a  doar 12 exemplare. Există acum 5.046 de zimbri (cifra din ianuarie 2014), dar numai 3.403 sunt în cirezi lbere sau în semi-libertate.

 

La Armeniș, unde se află țarcul de adaptare și unde a avut loc ceremonia de bun venit, transportul a fost întâmpinat de peste 250 de persoane – specialiști în conservare, autorități, jurnaliști și localnici.

 

ARCA a avut la fața locului doi fotografi, pe Costas Dumitrescu și pe Silviu Matei, doi pasionați de natură, mereu în căutarea momentului aparte.

 

Fotografiile lor, pe care le puteți admira aici, au ajuns pe paginile unor publicații din toată lumea, precum și pe cea a National Geographic România, unde vă invităm să urmăriți și un material video inedit: http://www.natgeo.ro/natura/habitat-conservare/10122-confruntare-intre-zimbri-la-armenis

 

Habitatul ales pentru reintroducerea în sălbăticie a zimbrilor în Munții Țarcului oferă condiții optime: spațiu vast, izolare față de comunități și alternanță de păduri cu pășuni alpine, unde zimbrii sunt capabili să pască și iarna, săpând în zăpadă cu copitele. Zona alpină unde se presupune că turma se va stabili după eliberare era folosită în mod tradițional pentru pășunatul oilor și ca fâneață, dar a fost treptat abandonată de localnici.

 

Experții spun că prezența unor ierbivore mari în zonă va împiedica refacerea unei păduri compacte, menținând zone deschise și luminișuri care sunt prielnice biodiversității.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *